colstok

A dolgok igazából nem bonyolultak.

Női feltalálók

2016. március 08. 22:55 - egalion

Éljen a Nemzetközi Nőnap!

Ünnepelném ennél sokkal lelkesebben is, de sajnos szembefutottam a Microsoft egyik kampányvideójával, és ettől megint inkább cikket írok. Ne tudjátok meg, mennyivel szívesebben ünnepelném a nők nagyszerűségét ahelyett, hogy már megint igazat kell mondanom róluk.

Bárcsak ne kéne.
Bárcsak kevesebbet hazudna ez a redmondi óriás.

Arról a Microsoftról beszélünk, ahol kvótaszerűen kierőszakolják a "diverzitást", és a HR osztálynak parancsba van adva, hogy női alkalmazottakat vegyen fel, amennyit csak lehet. Most itt van ez a videó, amiben női feltalálókat sorolnak fel, és félreérthetetlen nyomással adják tudtunkra, hogy igenis vannak, csak nem beszélünk róluk. Tapintható a dologban a fenyegető üzenet: férfiak, inkorrekt módon elnyomtatok, de nem tudtok kipusztítani minket a történelemből. Férfiak, csaltatok, és lebuktatok! Eljött a mi időnk, és a gyerekeknek is meg fogjuk tanítani, hogy mostantól más a világ!

Egyszerűen annyira tenyérbemászó, annyira felháborító az egész, hogy nem tudom, hogyan írjam le kellő nyugalommal, mekkorát sikerült megint hazudni. Mert sikerült. Természetesen minden női feltaláló, akit a videóban felsorolnak, kapott egy Wikipedia cikket, fényképpel, gondosan előkészítve, a megfelelő keresőszavakra azonnal a lista tetején. Mert igen, tudták, hogy ezt sokan meg fogják keresni. Tudták, hogy kicsapják a biztosítékot sok embernél, amikor a jogos feltalálók helyett nőknek adják a glóriát, utólag, úgy, hogy az eredeti feltaláló már nem tud mást tenni, mint fordulni egy keserveset a sírban.

Összegezzem röviden?

Körfűrész. Női találmánynak állítják be, Tabitha Babbitt. Valóban megtaláljuk a nevét: 1813, "said to have been invented by Tabitha Babbitt, ..., this claim is now mostly discredited." Rövid utánajárással ki is derül, hogy bizony, ez hazugság. Samuel Miller találta fel magát a körfűrészt mint gépet, 1777-ben, és ekkor már évek óta ismerték a kör alakú vágópengéket.

Jelzőrakéta. Női találmánynak állítják be, Martha Coston. Nagyon rövid utánajárással kiderül, hogy ő 1826-ban született, jelzőrakétát pedig 1276-ban Kínában már feljegyeztek. Eleve teljesen irreális, hogy 1800 után szülessen meg egy ilyen találmány: hogy több ezer év háborúskodás senkinek a fejében nem születik meg, milyen jó lenne égig fellőhető, lángoló cuccokkal jelezni egymásnak. Komolyan gondoltátok, hogy ez egy 19. századi, női találmány?

Ablaktörlő.  Női találmánynak állítják be, a feltaláló Mary Anderson.  1903-as bejegyzett szabadalom. Az év stimmel, csak éppen három hónappal Mary előtt Robert A Douglass bejegyezte lényegében pontosan ugyanezt, "locomotive-cab-window cleaner", tessék megnézni a Wikipedián a két rajzot. Mary Anderson nevét egyébként nagyon sok helyen megtaláljuk: vicces, hogy mennyivel jobban fennmaradt annak ellenére, hogy olyasmit adott be, ami akkor már ismert volt. Átkozott férfiak, már megint elnyomják a nőket, igaz?

Mentőcsónak. Azonnal ugrik az arcodba Maria Beasley neve, ha rákeresel, hogy "life raft inventor", pedig ő az 1800-as évek végén állt elő a nagy ötlettel, miközben 1789-ben már feltalálták a mentőcsónakot (William Wouldhave, Lionel Lukin), és 1840-ben Peter Halkett már felfújhatót is csinált belőle, úgy is hívják, hogy "Halkett boat". Újabb hazugság, újabb két perc alatti lebukás.

Miért kell ez az egész?

Vannak további nevek is, de teljesen mindegy, hogy az összes hazugság-e. Valószínűleg igen, mert eddig négyből négy - de már ennyi is kibaszottul felháborító.  A helyzetet az sem menti meg, ha kijelentjük, hogy egyébként kifejezetten jó női találmányok is léteznek - mert igen, léteznek, csak nagyon-nagyon ritkák. Igen, léteznek, csak ezerszer-ezerszer több férfi találmányt ismerünk, és egyáltalán nem véletlenül van így, sőt, még csak nem is azért, mert "régen a nők el voltak nyomva, régen a nők nem tanulhattak, régen a nők egy hosszú láncon lógtak a konyhából". Ezek ugyanazok a feminista, ostoba, kétségbeesett hazugságok, mint amikor azt bizonygatják, hogy kevesebbet keresnek a nők, meg hogy minden férfi potenciális elnyomó, bántalmazó, erőszakoló.

Mennyivel szarabbul hangzik, hogy "minden férfi potenciális feltaláló"!
Sosem gondoltál még erre?... Hogy milyen okosak, milyen találékonyak a férfiak?
Hogy mi mindent elértek?

Nem, inkább azzal törődsz, hogy mennyire el vagy nyomva. Olyan könnyű azt mondani, hogy azért nem jutottál semmire, mert elnyomtak, igaz? Olyan könnyű azt mondani, hogy "sokkal jobb vagyok, mint amilyennek látszom, csak éppen..." - hát persze. Csodálatos vagy, nagyszerű vagy, és ha nem sikerül valami, akkor gonosz erők esküdtek össze. Szerinted a férfiaknak könnyű volt? Szerinted egy férfi feltalálónak ki van kövezve az út, ő nem néz szembe nehézségekkel, amikor befektetőt keres az ötletéhez? És szerinted neki is annyian segítenek, ahányan a te utadat egyengetnék azonnal, ha bejelentenéd, hogy feltaláltál valamit?

Megmondom, mi van. Az van, hogy az embernek - akár férfi, akár nő - nagyon nehéz elfogadnia, hogy nagyon keveset ér. Hogy az élete arra elég, hogy saját magát megoldja, de a világot valószínűleg nem fogja tudni. Hogy a világot kivételes koponyák szokták megváltani, és ők nagyon ritkák. Ha láttad a Fight Clubot, emlékezhetsz arra a részre, amikor mondja a Tyler, hogy: "A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok és rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. Erre lassan rádöbbenünk, és nagyon-nagyon berágunk."  Pontosan erről van szó.

Csakhogy ettől még a férfiak nagyon okosak. Okosabbak, mint a nők, és kreatívabbak. Ezt mutatják a statisztikák. Hiába rezzensz össze,amikor ezt elolvasod, hiába borul vérbe a tekinteted, tudod nagyon jól, hogy nem korrekt dolog valakit pusztán azért támadni, mert jobb. Tudod jól, hogy ha te lennél a jobb, elvárnád a feltétlen tiszteletet, elismerést. Még így is elvárod, pedig nem vagy jobb. Igazságosnak mondod magad, de pokolba az igazsággal, ha egyszer te akarsz győzni! Nem érdekel, hogy körülötted mindent férfiak találtak fel: nem tartod fairnek, versenyt akarsz, és bizonyítékokat, hogy ebben a versenyben eddig esélye sem volt a nőknek. Úgy akarsz versenyt, hogy a zsűri hozza ki a második befutót győztesnek. Mert idegesít, hogy második vagy, és gyűlölöd azt, aki első lett.

Meg kell értened. hogy mi nem gyűlölünk. 
Mi elfogadnánk, ha te lennél a jobb.

Mi segítenénk, ha tényleg feltalálnál valamit. Nagyon sok nő sikeres azért, mert a férfiak segítenek neki. Sok munka kell hozzá így is, de amit csak lehet, hozzáteszünk a sikeredhez, ugyanis a sikeres nő nekünk szexi. A sikeres nő nekünk csodálatos. Meg vagyunk döbbenve, hogy végre egy olyan nő, akit érdekelnek a számunkra mindig is érdekes dolgok. Hogy lehet vele beszélgetni okos dolgokról. Bizony, a legtöbb nővel nem lehet. Unják. A férfi beszél, a nő meg nézi a száját. A férfi magyaráz, a nő pedig azon gondolkodik, hogy "milyen aranyos, milyen lelkes", és időnként okosakat bólint, mert akkor a férfi folytatja. A nőt nem érdekli a világ, nem érdeklik a miértek, nem érdekli a fizika, nem érdekli a csillagok mozgása meg a világegyetem. (Sok-sok felnőtt, intelligens nővel beszélgettem már ilyesmiről, és konkrétan nem tudják, mik azok a csillagok. Tízből kilenc nem tudja. Ez annyira durva, hogy nem lehet megfelelően hangsúlyozni.) Ha egy nőt végre érdekel mindez - gondolod, hogy nem esik le az állunk, gondolod, hogy nem vagyunk ezer százalékig ledöbbenve?

Mi nagyon szeretünk titeket.

Mi szeretnénk, ha feltalálnátok dolgokat. De nem szoktatok. Mi szeretnénk, ha saját erőből, saját munkával híres, sikeres üzletasszonyok lennétek, de azt sem szoktatok. Eléritek, de nagyon ritkán. Mi szeretnénk, ha úgy tekinthetnénk rátok, hogy "úristen, ez a nő micsoda egy koponya, úristen, mennyit tanulhatnék tőle!"... Néha még így is ezt mondjuk, mert amihez értetek, abban néha zseniálisak tudtok lenni: művészetekben, humán tudományokban, de akár matematikában, extrém sportokban vagy sima városi autóvezetésben. És mi ezt nagyon szeretjük. Mi ezt annak megfelelően csodáljuk, amennyire a női átlagból kiemelkedtek.

Csakhogy a mai nők nem jók akarnak lenni, hanem jobbak, mint a pasik. Ez a szólam. Ez a trend, ezt kell elérni, és amikor hirtelen ezt nem úgy akarjátok elérni, hogy ti lesztek egyre jobbak és jobbak, hanem minket kezdtek szapulni, vagy az eredményeinket eltussolni, letagadni, akkor teljes joggal felháborodunk. Amikor tisztességtelen eszközzel, hazugsággal, csalással akartok előbbre kerülni, akkor éppen a verseny koncepcióját szennyezitek be: akkor ez már nem verseny, hanem keserű, fogcsikorgatós bosszú, amiért a másik nem akar lemaradni. Amiért a másik tartja a tempót, vagy éppen állva hagy a pálya felénél.

Azt hiszitek, nem tudjuk, mennyire rühellitek, ha jobbak vagyunk? Felnéztek ránk, persze, ez a szöveg, de ott van benne a düh, a dacos, agresszív megmutatni akarás, hogy "nem, nem vagytok jobbak", és lám, odáig hajlandóak vagytok elmenni, hogy meghamisítjátok a tudománytörténetet. Hogy belehazudtok női feltalálókat abba a történelembe, ami telis-tele van férfiakkal, de olyan szinten, hogy még ha száz női feltalálót sikerülne erőszakkal belerugdalni a Wikipediába, akkor is elenyészően kevesen lennétek. A férfiak ebben jobbak. Ha azt írtam volna, hogy a nők ebben jobbak, most semmi bajod nem lenne - de lám, megint fel vagy háborodva. Leírom még egyszer. A férfiak sokkal-sokkal jobbak a tudományokban, mint a nők. El tudod fogadni?

Nem tudod elfogadni.
Könyörgöm, mi kellene hozzá? Nem elég a mérés, nem elég az eredmény, nem elég látványosak a különbségek már gyerekkorban is, aztán egyre inkább, és folyamatosan, és mindvégig?

Lenne olyan, ami meggyőz?

Nem, mert az nem jöhet ki. Az nem lehet az eredmény.

Ha tudnád, hogyan dolgozik a tudomány, tudnád azt is, hogy mit kell kezdeni az eredményekkel, ha mást mondanak, mint az elmélet. Ha tisztelettel közelednél a logika, a dedukció, a szigorú következtetések világához, tudnád, hogy megvan a módja a korrekt mérésnek, és fontosabb, hogy igaz legyen az eredmény, mint hogy neked tetsző legyen.

Nem érdekel. Sosem érdekelt. Mit kell ide tudomány! A Microsoft nőket keres, hát elmész hozzájuk dolgozni, és hiszel abban, hogy azért kerültél be, mert alkalmasabb voltál. Hiszel abban, hogy a modern cégek egyre inkább felfedezik, mennyi potenciál rejlik a női képességekben. Ha nőként kevesebbet kérsz, és felvesznek, meg sem fordul a fejedben, hogy ez összefügg. Ha nőként kevesebbet kérsz, mégsem vesznek fel, meg sem fordul a fejedben, hogy nekik valaki másért megéri többet fizetni. Neked az sem ellentmondás, hogy az azonos képességű, olcsóbb munkaerővel miért nincs tele az összes cég.

Most úgy érzed, hogy mindezt utálatból írom. Pedig nem. Nagyon-nagyon nem. Ha most haragot érzel, az annak a jele, hogy te utálsz. Szomorú, de ez az igazság. Nem szereted, ha ilyen véleménye van valakinek: azt akarod, hogy hallgassak el végre, hiszen mindenki egyenlő, és különben is te vagy elnyomva.

Ha tévedtem veled kapcsolatban, akkor a ritka kivételek egyike vagy. De akkor azt is tudod, mennyi bókot rejtettem el ebben a cikkben. Akkor érted, mit jelent, amit leírtam, tudod, melyik mondat szólt neked, melyik rólad, és melyik a többieknek. Akkor észrevetted, hogy mindenki pontosan a neki szánt üzenetet olvassa ki belőle.

Tetszik, ugye?
Ezt én találtam fel.

Boldog nőnapot kívánok.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://colstok.blog.hu/api/trackback/id/tr138455404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása